2008年8月4日 星期一

pita bread

口袋面包/Pitta Bread
材料: Ingredients: Bahan-bahan:

130克高筋面粉
3克糖
3克鹽
3克即溶酵母
5克白油
75克水

130 gm High protein flour
3 gm Sugar
3 gm Salt
3 gm Instant yeast
5 gm Shortening
75 gm Water

130 gm Tepung Protein Tinggi
3 gm Gula
3 gm Garam
3 gm Ragi Roti Segera
5 gm Shortening
75 gm Air


做法:

Method:

Cara-cara:


  1. 將面粉与酵母混合,
    再加入糖,鹽,
    白油,倒入水,將
    所有材料拌 成粗糙
    的面糰。
  2. 再將面糰揉成光滑
    有彈性的面糰,靜
    置40分鐘發酵。
  3. 分割成每個40克,
    滾圓。 靜置10分鐘。
  4. 將每個面糰扞成偏
    圓形。
  5. 最后發酵30分鐘。
  6. 以200 C 烤8-10分鐘。

  1. Mix flour and yeast, mix well. Add in sugar, salt, shortening and pour in water & combine evenly.
  2. Knead into a smooth dough and become elastic dough.Let the dough ferment about 40 minutes.
  3. Scale at 40gm each. Round up and intermediate proof for 10 minutes.
  4. Mould into an oval shape and place on a tray.
  5. Final proof for 30 minutes.
  6. Bake at 200 C for 8-10 minutes until well baked.

  1. Campurkan tepung dan ragi roti, gaul dengan sebati. Masukkan gula, garam, shortening dan air, pukul dengan sebati
  2. Uli aduanan sehingga menjadi liat. Biar adunan berkembang selama 40 minit.
  3. Potongkan adunan kepada 40gm. Bulatkan adunan. Biar adunan berehat selama 10 minit.
  4. Gelekkan adunan ke bentuk lonjong dan masukkan ke dalam loyang.
  5. Biar berkembang selama 30 minit.
  6. Bakar dengan suhu 200 C selama 8-10 minit.

面包可依個人喜好,加入不同的材料,如沙拉,水果等。

You may add in whatever ingredients you like into the bread as filling, like salad or fruit.
Anda boleh masukkan bahan-bahan yang anda suka ke dalam roti, seperti salad dan buah-buahan.

沒有留言: